Başkan Aydoğan'dan esnafhabertv.com'a önemli açıklamalar

Tokat Esnaf Ve Sanatkarlar Kredi Ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, deprem bölgesindeki esnaf sanatkarların gündeminde olan konular ve kooperatif kredileri hakkında esnafhabertv.com'a önemli açıklamalarda bulundu.

Reklam
Reklam

KREDİ GERİ DÖNMEYİNCE KOOPERATİF PUANI DÜŞÜYOR

Bizler takip sistemleri üzerinden faaliyet gösteriyoruz. Verdiğimiz kredilerin belirli bir bölümü geri dönmediğinde banka bizim önce gruplarımızI düşürüyor. Yedinci gruba düştükten sonra da artık size bağlı 3000 ortağınız varsa 300-500 ortağın takibe düşmesi neticesinde kooperatif grubu düştü ve siz kredi veremez hale gelmişseniz kredisini düzgün ödeyen ipoteğini veren bir kefil istediğiniz yerde 5 tane kefil veren insana da faydalı olamıyorsunuz. Dolayısıyla buradaki o ciddi dengeyi, çizgiye dikkat etmek lazım. Geçtiğimiz felakette yaşadığımızda başkanlarım da şahit en somut desteği ciddi manada bağışlar yaparak hibeler yaparak bölgede esnafların barınabileceği çarşılar yapma gayretinde olarak onlarla ilgili hükümetle görüşerek devletle görüşerek kredilerini erteleyerek faizsiz bir şekilde ilave ek krediler sunarak bölgeye destek olunmştur. Belkide tek somut destek esnaf kefalet kredi kooperatiflerinden gelmişti. Bu başarıyı başkanımız Abdulkadir beyin önderliğinde yürüyen örneği daha büyüterek palyatif çözümler değil de günübirlik çözümler değil de daha sistematik daha sistemsel çözümler oluşturabiliriz.

BAŞVURULARI DEĞERLENDİRİYORUZ

Bir başka çözüm de kredi biraz farklı anlaşılıyor. Krediyi biraz da bağış gibi, biraz da yardım gibi, biraz da destek gibi görüyorlar. Adı üstünde kredi verilir. Vadesi geldiğinde geri tahsil edilir. Eğer tahsil edemezsenizsıkıntılar doğar. Biraz önce de söyledim 1000 kişilik bir kooperatifte 100 kişinin ödemediği bir kredi yüzünden kooperatif kapandığında ödeyen 900 kişi de faydalanamaz hale gelecek. Onun için biz kooperatiflerimize bu manada bunu da dikkate alarak taleplerde bulunmamız lazım. Elbette ipotek, kefil yerine göre çok fazla isteniyor yerine göre az isteniyor ama oradaki yönetim kurulları her kredi isteyen esnafı da aynı şekilde değerlendiremiyor. İnsanların bir ödeme geçmişi var. Bakıyorsunuz evet bu felaket yaşamış ama iki esnaf birisi normal günlerde tıkır tıkır işini takip eden işinin başında duran aldığını ödeyen bir esnaf. Bir başkası geçmişte hiçbir manada ticari sicili düzgün olmayan ticari hafızasında kredi verilmesinin riskli olduğu insanlar olabiliyor. Esnaf dediğimizde de esnaf var esnaf var. Başkanlarım takdir edeceklerdir. Siz de takdir edeceksinizdir. Bu anlamda yönetim kurullarının mümkün olabilen en üst seviyede risk alıp destek olmaları ki oldular da zaten hepsine teşekkür ediyorum.

KOOPERATİFLER ÇEK VEREBİLİR FİNANSAL ÜRÜNLER PAZARLAYABİLİR

Burada belki şu olabilir, kooperatiflerin gelişmesi adına farklı finansal ürünler de kooperatifler pazarlayabilir. Mesela bankalardan çek kullanılıyor. Bu belki sektörel bankacılığa da bir adım olur, burada kooperatiflere de bir yetki verilebilir. Bunun dışında rehberlik referans olma noktasında birtakım hizmetlerle hizmet çeşitliliğini yakalayıp kooperatiflerin daha güçlü bir hale getirilirse biz de bu işin kendi boyumuzla bugünkü aldığımızın üzerindeki riskler yüklenerek böyle zor zamanlarda esnaf ve sanatkarımıza daha faydalı daha önemli bir destekler sunar hale gelebiliriz. Ama dediğim gibi eğer kooperatiflere farklı ürünler pazarlama imkânı getirebilirse sigorta gibi, çek gibi, mal alacağı yerlere referans olabilme imkânı gibi belirli ücretler karşılığında kooperatiflere bu imkanlar getirilir ve bunlar da ciddi manada takip edilir kurumsallaşmasını en yüksek düzeyde tamamlamış olan esnaf kefalet kooperatiflerinin daha da bu manada şeffaf takip edilebilir hale getirildiğinde bu tür durumlara belki fon oluşturulması sağlanabilir. Gelecekte olabilecek şeyler için. Bu tür destekler olabilir aksi takdirde hepimiz görüyoruz bölgeden ciddi manada göç var esnaf ve sanatkarımızda da sıkıntı var. Birim esnaf başına düşen birim müşteri sayısı azaldığı için orada da ciddi bir kayıp oluyor. Bunun düzeltilmesi için bu tür çalıştayların çalışmaların ciddi bir katkısı ve faydası var.

HİBE İLE KREDİYİ AYIRMAK LAZIM

Hibe ile krediyi tefrik etmemiz lazım. Hibe başka bir şey. Kredi başka bir şey. Bizim tabelalarımızda Kredi Kefalet Kooperatifi yazıyor. Bir kere bu ikisini ayırmamız lazım. İkincisi ben başarısız buluyorum dediği için müdahale etmek durumunda kaldım. Biz, TESKOMB olarak Avrupa Birliği’nde bulunan Dünyada bizim benzerimiz kuruluşlar olan ICM ‘in de aktif bir üyesidir. TESKOMB ve Avrupa Birliği kurumları olan Avrupa’daki ülkelerin bizim muadilimiz kurumları içerisinde gıptayla takip edilen hayranlıkla izlenen ve bu manada çeşitli kerelerde ödüller almış bir kurumdur TESKOMB. Bunun bilinmesi lazım. Çünkü bizde güzel bir kelam var. Derler ki marifet iltifata tabiidir. İnsanlar güzel bir şey yaptıysa onu takdir etmemiz gerekir ki daha güzel şeyler yapabilsinler.