ESNAF VE SANATKAR ADINA TALEPLER VAR

Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkan Ahmet Hamdi Aydoğan, KDV indiriminin verginin tabana yayılması anlamında da güzel bir adım olduğunu merdiven altı ve kayıt dışı ticaretin de önüne geçeceğini söyledi. Aydoğan uçak saatleri ile ilgili esnaf ve sanatkar adına talepte bulundu. Ramazan ayının gelmesiyle hayırseverlere 'Ramazan paketlerinizi küçük esnaftan alın' çağrısı yaptı.

Reklam
Reklam

Kooperatif Başkanımız Ahmet Hamdi Aydoğan Tokat Güneş Haber Gazetesine gündeme dair açıklamalarda bulundu. Başkan Aydoğan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası açıkladığı KDV oranlarındaki düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. KDV oranlarında değişikliğe gidilen yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, peçete, bebek bezi diş macunu, diş fırçası ve diş ipi gibi ürünlerin KDV'si yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi. Yeme içme hizmetlerinde KDV oranını yüzde 8 olarak belirlendi.

Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, KDV indiriminin nasıl yansıyacağını değerlendirdi. Aydoğan 25 Mart’ta Cumhurbaşkanı tarafından açılışı yapılan Yeni Tokat Havalimanı ile ilgili değerlendirme de yaptı, uçuş saatleriyle ilgili talepte bulundu. Pandemide e-ticaretle tanışan müşterinin esnafa dönmekte zorlandığını anlattı.

Zincir marketler için “Adeta Moğol orduları gibi her tarafı istila ettiler” diyen Aydoğan ramazan ayının gelmesiyle birlikte hayırseverlere ise bonus hatırlatması yaparak önemli bir çağrıda bulundu: “Ramazan paketlerinizi küçük esnaftan alın. Küçük esnafı sevindirmekle iki sevap almış olursunuz” dedi.

 

KDV İNDİRİMİ VERGİNİN TABANA YAYILMASI ANLAMINDA DA GÜZEL BİR ADIM

KDV indirimiyle ilgili Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkan Ahmet Hamdi Aydoğan, “Bu esasen verginin tabana yayılması anlamında da güzel bir adım. Bu KDV’nin yüzde 10 geriye çekilmesi belli bir vadede mutlaka mallara da hizmetlere de yansıyacaktır diye düşünüyorum.  Biz KDV indirimini olumlu karşılıyoruz. Bu direk ve dolaylı vergilerin düşürülerek yaygınlaştırılması kamu maliyesinin ayarlanması bakımından da çok önemli bulduğumuzu ifade etmek istiyorum.  KDV indiriminden netice itibariyle bizim esnaf  ve sanatkarımızın da, tüketici olan müşterilerimizin de memnun olduğunu düşünüyorum.  Daha mümkünse vergi alınmayan hiçbir şeyin kalmaması ancak  oranlarının daha da düşürülerek herkesten alınması, bu genel itibariyle şuandaki 8 ile alakalı demiyorum sadece yani mesela bir stopaj da düşürülse fakat yaygınlaştırılarak alışveriş yapan, ticaret yapan  kar eden herkesten alınması temin edilse. Rakamlar düşürüldüğünde insanlar karşısına çok büyük rakamlar çıkmayacağı için vergi vermekte zorlanmaz. Ama yüzde 18 gibi bir rakam ciddi bir orana tekabül ediyor. KDV oranları düştükçe insanlar bundan kaçmayacaklardır. Yani bu kamuyu adliyelerde  uğraştırıyor. Dolayısıyla verginin mümkün olduğu kadar azaltılarak her şeyin resmi prosedüre uygun olarak yürümesinin temin edilmesi lazım. Bu, merdiven altının da önüne geçecektir,  kayıt dışı ticaretin de önüne geçecektir.  Bizim vergiye bakışımız budur. Yani ikide bir vergi affı yapılmaktansa vergiyi daha az alıp herkesten alıp yani devlet alacağını yine toplamalı, mutlaka insanlar vergi vermeli ki devlet hizmetini yapabilsin bu vatandaşlık görevimiz, oranlar düşürüldükçe insanların vergiden kaçmasının da önüne geçilecek” diye konuştu.

PANDEMİDE E-TİCARET’LE TANIŞAN MÜŞTERİ ESNAFA DÖNMEKTE ZORLANIYOR

2019 yılı aralık ayı başlayan ve pandemiye dönüşen salgın sürecinde esnaf büyük ekonomik kayıplar yaşamıştı. Halen salgın bitmiş olmasa da covid-19 aşılama çalışmaları ile artık normalleşme sürecine geçilmeye başlamışken esnaf ve sanatkarın son durumunu sorduğumuz Başkan Aydoğan, “Malum pandemi tüm kesimleri sıkıntıya soktu. Bunun en başında da sabit bir geliri olmayan alışverişi, gelecek müşterisine bağlı olan özellikle bazı sektörlerde gıdayı çıkaracak buna benzer bazı kalemi dışında tuttuğumuzda esnaf ve sanatkar çok ciddi sıkıtılar çekti.  Pandeminin bizim küçük esnafımıza en büyük zararlarından birisi e-ticaret dev boyutlara ulaştı. Pandemi döneminde e-ticaret ile tanışan müşteri artık esnafa dönmekte zorlanmaya başladı. Tabi bu süreç ticari olarak yapamadığımız işlerin, borçlarımızı ödeyemediğimizden üzerimize gelen külfetin, o faizleri esnaf ve sanatkarı sıkıntıya soktu.  İnşallah hızlı bir iyileşmeyle esnaf ve sanatkarımız eski hem kendini geçindirdiği hem de devletine katma değer ürettiği, yanında insanları çalıştırdığı günlere biran önce kavuşmasını temenni ediyoruz.  Kamu çalıştırdığı insanlara maaşlarını gönderdi. Bu da esnaf ve sanatkarlıktan kaçışı hızlandırıyor. Esnaf ve sanatkarların kendi çocukları bile artık babalarının işini yapmak istemiyor. O zincir kopuyor. Çünkü kamuda çalışmak çok daha garanti görünüyor.  Birçok sektör battı, özellikle turizmde, havacılıkta büyük iş kollarında büyük iş kayıpları oldu” dedi.

İnsanların artık bir araya gelmeye başladığını hayatın biraz normalleşmeye başladığını ancak belli hijyen kurallarını bırakmanın doğru olmadığını söyleyen Aydoğan, “Uzmanlar uyarıyorlar bu bayrama özellikle dikkat edelim diyorlar. Bayramda tekrar herhangi bir versiyonu çıkar o yüzden dikkat etmek gerekir.Biz de buna katılıyoruz pandemiden bugüne kadar ki hasarının dışında  bir hasar bırakmadan tamamen kurtulmayı diliyoruz” diye konuştu.

 

ESNAF VE SANATKARIN UÇAK SAATLERİYLE İLGİLİ TALEPLERİ VAR

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkan Ahmet Hamdi Aydoğan, “Yeni Havaalanı’nda emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Tokat’ın uzun yıllardan beri hayali ve beklentisiydi. Buna kavuştuk. Uzun bir süreçti geçtiğimiz gün itibariyle Sayın Cumhurbaşkanımızın şehrimize teşrifiyle birlikte başka yatırımlarla birlikte  havalimanımızın açılması tüm Tokat halkını mutlu etti. Tabi  havalimanımıza sahip  çıkıp mutlaka çalışır hale getirmemiz lazım.  Havalimanının çalışmasının ulaşım haricinde bize katkıları olacak mutlaka. Bu süreç içerisinde bizlerin, ticaret odası mensuplarımızın, yetkililerimizin, siyasilerimizin  şehir dışındaki hemşerilerimiz başta olmak üzere  Anadolu’ya yatırım yapmak isteyenler için artık mesafe kısalmış oldu. Biz tarım memleketiyiz başta tarımsal sanayi olmak üzere inşallah ciddi yatırımlara da vesile olacağını düşünüyorum. Bu yatırımlarla beraber Tokat’ta  ekmeğimizin büyümesine havalimanının ciddi bir katkısı olacak.  Bu şehirde yaşayan her insana da illaki bu pastadan büyük/küçük bir pay düşeceğine inanıyorum.  Havalimanımız hergün 1 sefer ile başladı. 3 tane Sabiha Gökçen’den İstanbul,4 tane de İstanbul Havalimanı’ndan şehrimize uçuş gerçekleştiriliyor.  Burada günde 1 uçak bize yetmeyecek diye düşünüyorum.  Bizim uçağımızın esasen temsil ettiğim kesim adına söylüyorum bizim esnafımızı  sabah 7-8’de gidip İstanbul’da piyasada bulunabilse akşama kadar alışverişini yapıp akşam tekrar 8-9 gibi  evine dönebilse günübirlik havalimanına olan ilgiyi birkaç misline çıkartacaktır diye düşünüyorum.  Şuanki saat 9 çeyrek gibi İstanbul’dan geliyor, 11.30-12.00 gibi buradan kalkıyor dolayısıyla Tokat’tan İstanbul’a alışverişe gidecek olan bir insan 13.30-14.00 gibi İstanbul’da oluyor.  Havaalanından piyasaya ulaşması 1-2 saat sayarsak akşam 4-5 oluyor. Akşama kaldığı zaman yemedir, oteldir ilave bir külfet  geliyor” diye konuştu.

Otobüs ve uçak fiyatları karşılaştırıldığında uçak fiyatlarına daha hesaplı dendiğini ancak bu hesaba göre bir uçak veya otobüs parasının da otele vs. gittiğini vurgulayan Aydoğan,  uçak saatlerinin sabah İstanbul’a gidip akşam evinde olacak şekilde planlanmasını talep ederek bu şekilde havalimanına ilginin artacağını belirtti. 

 

HAYIRSEVERLERE ÇAĞRI: RAMAZAN PAKETLERİNİZİ KÜÇÜK ESNAFTAN ALIN

Ramazanın gelmesiyle ilgili de konuşan Ahmet Hamdi Aydoğan “Ramazan inancımız gereği ‘Hoş geldin ya şehri Ramazan’ diyoruz. Ramazan tabi sadece oruç tutup bayram ettiğimiz bir gün olmasının ötesinde bayramı bayram gibi yaşayabilmemiz için  ramazanda  özellikle hayır sahiplerinin hayırlarına birer bonus hatırlatmasıyla başlamak istiyorum.  Bizim pandemiden dolayı esnafımız hakikaten ciddi sıkıntılar atlattı. İkincisi bu üç harfliler dediğimiz zincir marketler adeta Moğol orduları gibi her tarafı istila ettiler. Küçük esnaf can çekişiyor. Bu anlamda ramazan paketlerini yapacak hayırsever insanlarımız bu paketlerini küçük esnaf vasıtasıyla yaparlarsa yani onlardan alıp yaparlarsa hem küçük esnafa bir katkısı olmuş olur hem de yapacakları  hayır yerine geçmiş olur. Küçük esnafı sevindirmekle iki sevap almış olurlar. Bu bizim ramazanda onlara bir hatırlatmamız olsun. İnşallah hayırları şimdiden kabul olsun. Ramazanı şeriflerimiz mübarek olsun. Özellikle Müslüman coğrafyasında uzun süredir yüzü gülmeyen insanlarımız var. Kan , gözyaşı kavga dinmiyor. Oysa ramazan bizi bu manada da düşünmeye sevk etmeli.  Kardeşliği, sevgiyi. Barışı hatırlatmalı. İnşallah bayramı bayram gibi yaşamak nasip olur” ifadelerini kullandı.