ESNAF VE VATANDAŞLARIMIZ AHİ SOFRASINDA BULUŞTU

Kökeni yüzyıllar öncesine dayanan Ahilik Kültürü Tokat'ta dağıtılan 'Ahilik Pilavı' ile kutlandı.Tokat Valisi, Tokat Milletvekilleri ve Tokat Belediye Başkanı pişirilen yemekleri ikram etti.

Reklam
Reklam

Bu sene 36’ıncısı düzenlenen Ahilik haftası kutlamaları Tokat’ta sabah saatlerinde başladı. Tokat Ahilik Komitesi, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu’nu ve Vali Numan Hatipoğlu’nu makamlarında ziyaret ettiler. Komite daha S.S. Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi binasının önünde yaklaşık 3 Bin kişiye Ahilik Pilavı dağıldı Tokat Milletvekilleri, Tokat Valisi ve Tokat Belediye Başkanı pişirilen yemekleri vatandaşlarımıza ikram ettiler. 36’ıncı Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında düzenlenen programa AK Parti Tokat Milletvekilleri Mustafa Arslan ve Cüneyt Aldemir, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Oda Başkanları, Siyasi Parti temsilcileri ile STK Temsilcileri ile Tokat İl Protokolü katıldı. Etkinlik kapsamında ahilik geleneği kapsamında plaketler verildi.

 

Bu sene 36’ıncısı düzenlenen Ahilik haftası nedeniyle dağıtılan yemek programında S.S. Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ve Tokat Valisi Numan Hatipoğlu açıklamalarda bulundular.

“AHİLİK YILLAR ANADOLU'DA EN ETKİN, ÇOK ETKİN BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ ÖRNEĞİ OLARAK KARŞIMIZA ÇIKIYOR”

S.S. Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, "Bilindiği üzere yaklaşık 35 yıldan bu yana ülkemizde kutlanmaktadır. Ahilik nedir diyecek olursak ansiklopedik bilginin ötesinde şimdi herkesin ulaşabileceği bilgiler var ama kısa bir tarif yapmak gerekirse insan olmanın tarifidir. İnsanlık sanatı sadece ticaret yapanın, zanaat yapanın, para kazanmayı değil, bunun yanında mutlaka ve mutlaka Allah'ın rızasını da kazanmayı, insanların gönlünü de kazanmayı, çoluk çocuğunu helalinden rızık götürmeyi önceleyen bir sanat. Bizim Türk Harsı'ndan İslam inancından temelleri atılan duvarları örülen ve uzun yıllar Anadolu'da en etkin, çok etkin bir sivil toplum örgütü örneği olarak karşımıza çıkıyor. Biz bugün Ahilik değerlerinden uzaklaştığımız ölçüde dünya muvazenesinde ticarette, sanatta geriye gitmeye başladık. İnşallah önümüzdeki asrın Türk asrı olmasını canı gönülden hep beraber istiyoruz. Eğer istiyorsak bizi biz yapan, geçmişte dünyaya adalet dağıtan, geçmişte dünyaya nizamat veren bir mirasın varisleri olarak geçmişteki bugün unutulmaya, üzeri küllenmeye başlamış değerlerimizle tekrar buluşup yeniden kucaklaşıp inşallah bizim bugün dünyada bu anlayışa çok ihtiyaç olduğunu her tarafta görüyoruz. Sadece İslam coğrafyasında, sadece millet coğrafyamızda değil, bu tür dünyada da zulümler şaha kalkıyor. İnsanların bir tarafı tokluktan trilyonlar harcarken zayıflamaya bir başka tarafı milyarlarca insan açlıktan ölmek üzere olduğunu hepimiz bugün medyada basında yakından görüyoruz. Ben davetimize icabet edip bugün buraya teşriflerinizden dolayı başta valimiz ve protokolümüz olmak üzere her türlü takdirin üzerinde her zaman Ahice yaşamış ve ahice çalışmış tüm esnaf ve sanatkarımızı, kıymetli misafirlerimizi saygı, hürmet ve muhabbetle selamlıyorum." diye konuştu.

“ESNAF GÜLERSE ŞEHİR GÜLER, ESNAF BÜYÜRSE ŞEHİR BÜYÜR”

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, "Ahlakıyla, kuruluşuyla, tahminiyle gelecek nesillerimize Ahilik Haftası'nın tanıştırılması, anlatılması ve taşınması anlamında bu haftayı çok önemsiyorum. Ve bu haftaya da sahip çıktığımız için de ben teşekkür ediyorum. Başta odalarımıza ve bütün esnaflarımıza ve özellikle de sizleri de çok ama çok sevdiğimizi ve sizleri de çok değer verdiğimizi de bir kez daha buradan hem yineliyorum hem de altını çize çize de ifade etmek istiyorum. Çünkü esnaf gülerse şehir güler, esnaf büyürse şehir büyür. Esnaf da  geleceğe güzel bakarsa şehir de o kadar güzel bakar. Ben öyle görüyorum. Onun için de sizleri bir kez daha buradan en huzurlu, mutlu, bereketli, hayırlı kazançlarla yaşamanızı ve yapmış olduğunuz bu güzel esnaflık faaliyetinizin daha da güçlenerek devam etmesini ve her zaman yanınızda olduğumuzu da ifade ederek sözlerimi tamamlıyorum. Ve bu güzel yemeği tertip eden kooperatifimize, esnaf odalar birliği başkanımıza ve burada gelen bütün protokolümüze teşriflerinden ötürü teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.

“PAYLAŞMA VARDIR, FEDAKARLIK VARDIR”

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu ise, "Ahilik geleneği bizim bu coğrafyaya getirdiğimiz, bu toprakları vatan kılarken en fazla üzerinde durduğumuz ocaklardan birisi. Esnaflık kültürünün, ticaretin hangi ahlak normlarıyla yapılması gerektiğini sürekli olarak öğretmiş asırlarca devam eden bizim adeta inanç sistemimizin, felsefemizin içinden süzülüp gelmiş bir olay. Bu geleneğin devam ettirilmesi çok büyük bir önem taşımakta. Ahilik geleneği tıpkı tasavvufumuza yol veren tarikatlar gibi bölgeleri İslamlaştırırken, Türkleştirirken çok büyük işlevler, fonksiyonlar görmüş. Ve şu an itibariyle de hala aynı geleneği sürdürmektedir. Bizim inancımızın temelinde paylaşma vardır, fedakarlık vardır. Komşusu açken tok yatan bizden değildir der. Kapitalizmin en temel değeri ise benim malımdan bir parçayı bir başkasıyla paylaşmam, fakirleşmemdir diye düşünerek ortaya çıkar ve bu şekilde davranır. Dolayısıyla da yüzyıllardır paylaşmayı, paylaşarak çoğalmayı adeta düstur haline getirmiş olan bir inanç silsilesinin ticari tezahürleri. Umuyorum ki çok daha iyi sonuçlar ortaya çıkacaktır diye değerlendiriyorum. Ben Bu güzel ortamı hazırladığı için oda başkanımıza ve diğer tüm emeği geçen arkadaşlarıma huzurlarınızda teşekkür ediyor, saygılarımı, sevgilerimi sunuyorum." açıklamasında bulundu.