TESKOMB BU ÜLKEDE EN ETKİN EN BAŞARILI SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜDÜR

Moderatörlüğünü gazeteci-yazar Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği/ Ahi Enstitüsü Başkanı Fehmi Çalmuk'un yaptığı çevrimiçi toplantıların ilki 21 Kasım 2023 Salı günü 'AFETLER SONRASI ESNAF VE SANATKARLARIN YAŞADIĞI SORUNLAR / FİNANS, DURUM ANALİZİ' başlığıyla yapıldı. Toplantıda afetler sonrası esnaf ve sanatkarların yaşadığı sorunlar bağlamında finans durum analizi ele alındı.

Reklam
Reklam

Toplantıya Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan’ın yanı sıra TESKOMB Genel Başkanvekili 28. Bölge Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanı Mehmet Emin Varan, Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Ali Karaca, TESK Yönetim Kurulu Üyesi/ Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Ziya Duranay, , Ankara Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Bayram Şahin katıldı.

Çevrim içi toplantıda krediyle hibe desteklerinin bir birine karıştırıldığını söyleyen Başkan Aydoğan, “Bir esnafımızın ipoteği yoksa kefili yoksa ve desteğe ihtiyacı varsa bu kredi olarak verilmemeli. Başka bir isim altında verilmeli. Bir deprem kuşağındayız. Bunun dışında iklim değişikleri hakikaten bazı tedbirlerimizi aşarak ciddi zararlar veriyor. Bunlar olmadan önce olduğunda ne yaparız diye biraz daha kafa yormak lazım. Çalışmak lazım. Ancak Türkiye’deki esnaf teşkilatlanmaları içerisinde sivil toplum örgütlerinin içinde hakikaten TESKOMB hakkını teslim etmek lazım. Ben bu manada TESKOMB buradan oraya taşıyan herkese teşekkür ediyorum. Buna bir defa başarısız demek hakkı teslim edilmemesi olur. Bunun kayıtlara geçmesi bakımından söylememiz gerektiğini düşünüyorum. TESKOMB bu ülkede en etkin en verimli en başarılı sivil toplum örgütüdür. Bir kere daha altını kalın bir çizgiyle çizelim. TESKOMB çok daha faydalı olabilir ama dediğim gibi bununla ilgili yapıcı eleştirilerimiz de olabilir. Bunda geri durmamamız lazım. Benim de bu konuda çoğu mecralarda fikrimi paylaştığım oldu.”

Aydoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

OFİSİNİN KRİSANI ÖDEYEMEYEN ESNAF ODALARI VAR! BU ODALAR BİRLEŞTİRİLMELİ

Esnaf örgütleriyle ilgili eleştirilecek birçok şey var. Mesela bugün çalıştırdığı sekreterin maaşını bile veremeyen odalar var. Çalıştığı durduğu ofisin kirasını ödeyemeyen odalar var. Burada ciddi bir yapısal değişiklik gerekiyor. TESKin özellikle bunu gündeme alıp oda sayısını küçülterek odaları güçlendirmesi gerekiyor. 3 bin küsur tane odanın olması esnaf ve sanatkarın hakkını savunmasında çok önemli bir yere getirmiyor. Çünkü oda kirasını ödeyemiyor personeline maaş ödeyemiyor. Gidip bir derman bulsun da bunlarla ilgili düşünüp zaman ayırıp çözümler üretilsin. Öncelikle bu benim farklı değerlendirmelerim de olabilir. Şimdilik onları bir kenara koyuyorum. Kesinlikle esnaf odalarının bizim çatı örgütümüz olan TESK’in bu manada çok daha fazla mesai harcaması nasıl olurda etkin bir kuruluş oluruz diye kafa yorması milyonlarca üyesi olan bir örgütün iyice araştırılması gerekiliyor. Bu manada ben doluyum. Çok daha fazla konuşabilirim. Sayın başkanlarıma saygılarımı sunuyorum.

Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Hamdi Aydoğan, esnaf ve sanatkara şok desteklerin verilmesini gerektiğini söyledi. Aydoğan  Kredi Kefalet Kooperatiflerinin sektörel bankacılığada adım atacak bazı ürünleri pazarlama imkanı getirilmesini önerdi. Afet sonrası  toplanlanan yardımlarını  devede kulak misali kaldığını belirten Aydoğan;

ESNAFA ŞOK DESTEKLER GEREKİYOR

Büyük afetlerden sonrasında işyeri zarar görüp işyeri yıkıldığında ilk yaşadıkları sıkıntı nakit akışının bozulduğundan dolayı insanların finansala alakalı gerek sicilleri gerek kamudaki sicilleri mal alışverişi yaptıkları mal tedarik ettiği tedarikçileriyle alakalı ilişkileri belli bir sapma yaşıyor. Bu sapmadan dolayı da esnaf ve sanatkara o anda şok destekler sağlanması gerekiyor.

YARDIMLAR DEVEDE KULAK KALDI

Bu bağlamda Cumhurbaşkanımız olmak üzere ekonomi kurmaylarımız ekonomi yönetimimiz ve bu manada depremin ilk olduğu günden sonrasına sayın genel başkanımız sayın Abdulkadir başkanlığında TESKOMB üzerine düşeni yapmaya büyük destekler vermeye çalıştı. Verdi de bunları. Ciddi kooperatif başkanlarımızla aynı böyle olduğu gibi çevrimiçi toplantıyla ciddi paralar toplandı. Bölgeye destek olundu. Devletimiz destek oldu. Ama tabii ki yaşanan büyük felaket karşısında yapılan destekler tabiri caizse devede kulak dediğimiz cinsten esnaf ve sanatkarın derdine derman olamayan yetmeyen destekler bunlar.

KOSGEB KREDİLERİN ADI VAR KENDİ YOK

KOSGEB kredileri adı var kendileri olmayan krediler gibi görüyorum ben. Yani bir kredi var ama bin tane şartı var. O şarta uyan esnaf maalesef çıkmıyor. Ayrıca KOSGEB’den faydalanan esnaf ve sanatkarın esnaf kefalet kredilerinden faydalanmasının önünde de çeşitli engeller var. Eğer KOSGEB’den faydalanmışsanız kooperatiften faydalanamıyorsunuz. Kooperatiften kullanmışsanız KOSGEB’den faydalanamıyorsunuz. Eğer sonradan fark edilirse buna farklı faizler ekleniyor gibi çeşitli sıkıntılar oluyor.